

Heeft u de termen PVC en SPC al regelmatig voorbij zien komen tijdens uw zoektocht naar de perfecte vloer, maar heeft u geen idee wat het verschil is tussen een SPC en PVC vloer? Lees dan snel verder en wij leggen u graag uit wat het verschil is tussen PVC en SPC.
Nu vraagt u zich waarschijnlijk af uit welk materiaal PVC en SPC is gemaakt? SPC ofwel Stone Polymer Composite is een composiet van PVC en calcium carbonaat. Terwijl PVC een synthetische stof is die ontstaat doordat vinylchloride gepolymeriseerd wordt. Maar wat betekent dat nu? Dat wil zeggen dat kleine koolwaterstoffen in vinylchloride samengevoegd worden tot één lange keten. Wil u meer weten over de productie van SPC panelen? Neem dan een kijkje in ons productieproces.
PVC en SPC vloeren zijn beide gemakkelijk te leggen, dankzij het handig kliksysteem. Binnenkort een renovatie op de planning staan? Kies dan voor SPC. SPC kan u namelijk over de oude wand of vloer heen bevestigen. Zo bespaart u tijd omdat u geen oude tegels hoeft af te breken en verwijderen. Bovendien zijn SPC tegels 100% recyclebaar en dus op en top duurzaam. SPC en PVC zijn een gemak in onderhoud en zijn vochtbestendig: ideaal voor in de badkamer, toilet of keuken.
SPC en PVC zijn beide watervast. Het verschil is dat een SPC vloer 100% waterproof is dankzij de SPC kern met vinyl toplaag. Zo is een PVC vloer ook waterbestendig, maar deze vloer kan maar tot een bepaalde hoeveelheid binnendringend water aan. Zowel SPC als PVC zijn ideaal voor in de keuken en badkamer. Zijn ze ook beide goed te onderhouden? Ja, zowel een PVC als SPC vloer zijn gemakkelijk in schoon te houden.
SPC en PVC zijn beide geschikt voor vloerverwarming. De PVC vloeren voelen fijn aan, dempen geluid én zijn geschikt voor vloerkoeling en/of vloerverwarming. Daarnaast is een SPC vloer ook geluiddempend en geschikt voor vloerverwarming, maar heeft de vloer weinig schokabsorptie. Door de harde kern is SPC minder schokabsorberend dan PVC. Dit wil niet zeggen dat de vloer daardoor harder aanvoelt, een SPC vloer voelt zacht aan uw voeten.
Lees hier alle voor- en nadelen van SPC en PVC op een rijtje. SPC en PVC zijn makkelijk te onderhouden, watervast en u kan ze plaatsen op vloerverwarming. Daarnaast zijn SPC en PVC verkrijgbaar in verschillende designs, keuze genoeg dus!
Anderzijds zijn er ook heel wat verschillen tussen de twee materialen. Een nadeel van PVC is dat ze niet helemaal krasbestendig zijn. Bij bepaalde goedkopere PVC vloeren kunnen er na verloop van tijd krassen ontstaan. Ook moet u bij PVC goed kijken naar de dikte van de toplaag. Hoe dikker de toplaag, hoe beter de kwaliteit. SPC panelen daarentegen zijn kras- en slijtbestendig dankzij de hightech vinyl toplaag en zijn zwaarder dan PVC. Daardoor is PVC minder stevig dan SPC. De robuuste kern van SPC en het feit dat deze panelen sterker zijn, zorgen ervoor dat de vloer bestand is tegen intens gebruik. Een ander voordeel van SPC is dat de plaat nauwelijks ‘werkt’, ideaal voor in vochtige ruimtes. Bovendien is SPC beter bestand tegen temperatuurschommelingen én zijn deze platen brandvertragend, zo kunnen deze vloeren temperaturen weerstaan tot 75°C.
Tenslotte is de prijs van SPC en PVC erg verschillend. Over het algemeen zijn SPC vloeren een stuk goedkoper dan PVC vloeren.
Over het algemeen hebben beide vloeren gelijkaardige eigenschappen. Maar wat is de beste keuze? Wij zeggen uiteraard volmondig SPC. SPC heeft sterke eigenschappen die PVC niet heeft. Zo is SPC ideaal tijdens het renoveren omdat u de vloer makkelijk over een oude vloer kan leggen of over een bestaande wandtegel kan plaatsen. Daarnaast is SPC brandvertragend en duurzamer dan PVC, want bij SPC komt geen afval of schadelijke uitstoot vrij tijdens het productieproces. Het proces is circulair en de producten zijn gecertificeerd als 100% recyclebaar. Tot slot is SPC stabiel en indruk- en slagbestendig dankzij de rigide kern. Zo kan u concluderen dat SPC een betere optie is dan PVC, maar die keuze maakt u natuurlijk zelf.